Frontvonalban / We Hold the Line (2020)

  • 1h 32m

Maria Ressa és újságíró kollégái a Rappler online lapnál utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban. Az erőszakot nyíltan felvállaló és alkalmazó vezető ellenében szinte egyáltalán nem maradtak fékek, sem eszközök, hatalmát a rendőrségre és a katonai erőkre alapozva hirdette meg programját, a “háborút a drogok ellen”. Maria Ressa, a Rappler vezetője az utóbbi években félelmet nem ismerő, meg nem alkuvó újságírói tevékenységével vált világszerte híressé. A kormány többször is megpróbálta bebörtönözni, a szerkesztőségét sorozatosan támadások érik, de ők nem adják fel, és nem hallgatnak el. A film egészen közelről láttatja a Rappler harcát a hazugságok és az erőszak ellen, miközben a szabadon garázdálkodó bérgyilkosok néhány tagját is leülteti a kamera elé.

///

Maria Ressa and her co-journalists persist like sentries during the worst of Duterte’s dictatorship in the Philippines. There are no checks and balances left to control the president, who openly commits and incites violence, and whose “war on drugs” relies entirely on police and military forces. Ressa, whom the government has repeatedly attempted to incarcerate, leads the team at Rappler, a news portal, and has recently gained worldwide popularity as an uncompromising and fearless journalist. Despite being constant targets, she and her editorial office refuse to surrender or fall silent, but remain to fight against the lies and violence. The film captures their struggles, and even confronts some of the assassins at large.

Languages

angol, tagalog

Subtitles

English, Hungarian

Country

Németország

Bonus Content

A sajtószabadság ára

Sajtószabadság nélkül nincs - fogalmilag nem lehetséges - alkotmányos demokrácia: társadalmi nyilvánosság nélkül nem létezik felelős kormányzás. Duterte elnök nem titkolja, hogy korlátozni kívánja a sajtószabadságot, és személyesen is sokat tesz azért, hogy az újságírók elhallgassanak. Hogyan változik az újságírás ebben a helyzetben? Mi a szerkesztők, és mi az olvasók dolga ilyen időkben?

Résztvevők: Polyák Gábor, jogász, Mérték Médiaelemző Műhely, Pécsi Tudományegyetem, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője Zöldi Blanka, újságíró, Direkt36 Bíró Marianna, újságíró, Telex Bojtár B. Endre, újságíró, a Magyar Narancs főszerkesztője

Moderátor: Uitz Renáta, jogász, CEU Jogi Tanszék és Összehasonlító Alkotmánytan program igazgatója, Az igazság nevében szekció kurátora